תאורת חירום

כל מבנה בישראל זקוק לגופי תאורת חירום. כדאי להכיר את הנחיות חוק תכנון הבניה ולהבין את ההשלכות הבטיחותיות של תאורה מן הסוג הזה

תאורת חירום בהתאם לדרישות חוק תכנון ובניה

החוק בישראל מחייב התקנה של תאורת חירום ושלטי הכוונה בנתיבי המילוט של כל מבנה המשמש 6 אנשים ומעלה. יחד עם זאת, הרבה בעלי מבנים ואפילו קבלנים לא מודעים להנחיות הללו. התוצאה היא צורך עולה וגובר בהתקנה של גופי תאורת חירום עם תום בניית המבנה. בנוסף, יש לזכור כי חוק תכנון ובניה מגדיר בצורה מדויקת את האופן בו יש להשתמש בסוגים שונים של תאורת חרום, לרבות תאורת חירום לד או תאורת חירום קבועה.

גופי התאורה בכל המתקנים חייבים להתאים לדרישות הרגולציה החדשה. חובת ההתאמה חלה על המתכנן, מנהל המתקן והמתחזק. מי מהם שמזהה בעיות או כשלים בהתאמת גופי התאורה מחויב לדווח לגורמים הרלוונטיים, ואף לפעול על מנת לתקן את המצב שנוצר.

תאורת חירום חוץ - יציאת חירוםתאורת חירום - שלט יציאה

מטרת התאורה

בחירת תאורת חירום היא חלק מנושא מורכב המפוקח על ידי גורמים רבים. מחקרים מראים כי תאורת חירום יכולה להציל חיים במקרה של שריפות, דליקות, אסונות טבע ועוד. המטרה של גופי התאורה הללו היא לעזור ליושבי הבניין להתפנות בצורה מסודרת ונוחה. בעת בחירת גופי התאורה יש לוודא את ההתאמה לכל הדרישות המופיעות בתקנות, ללא יוצא מן הכלל.

ראשית, על גופי התאורה להחזיק בתעודת בדיקה חיובית ומלאה להתאמה לתקן ישראלי 20 חלק 2.22. תקן זה בודק שורה ארוכה של תכונות ומהווה אינדיקציה לאיכות התאורה. שנית, על גופי התאורה להציע זמן הארה בחירום של 60 דקות לפחות. תפוקת אור בחירום צריכה להבטיח 1 לוקס מינימום לאורך נתיבי המילוט ואחידות של 1/40. עוד קובע חוק תכנון ובניה כי במקרה של שלטי "יציאה", יש צורך ברקע ירוק וכיתוב לבן, גובה אותיות של 15 ס"מ לפחות, עובי אותיות של 15 מ"מ לפחות ומרווח של 10 מ"מ לפחות בין האותיות עצמן. הנחיות אלו אמנם אינן רלוונטיות עבור תאורת חירום לד, אך הן ללא ספק עוזרות בהתאמה ובחירה של תאורת חירום קבועה במשרדים, בניינים, מוסדות ציבור ועוד.

תאורת חירום לפי המוסד לבטיחות וגהות

התאמה נוספת הנדרשת בעת בחירת גופי תאורה למצבי חירום היא עבור דרישות המוסד לבטיחות וגהות. המוסד דורש כי תחזוקת תאורת החירום תתבצע באופן אוטומטי בהתאם לתקן מסוים המפורסם על ידה, ומוסיף כי התאורה צריכה לכלול מבדק תקינות אוטומטי אינטגראלי. המשמעות היא שלא כל גוף תאורה לחירום אכן עומד בהנחיות ובקריטריונים. נדרשת בדיקה של אנשי מקצוע ובחירה מוקפדת בגופי תאורת חרום על מנת לקבל את האישור המבוקש. מבחינה טכנית, ההנחיה קובעת כי חובה לוודא שהנתונים הפוטומטרים של תאורת החירום יבטיחו את פיזור האור הרצוי וללא סינוור בנתיבי המילוט. תו התקן הישראלי דורש מעורבות של מעבדה מוסמכת לצורך עקום פיזור פוטומטרי.

נושאים נוספים העולים לדיון לפני בחירת גופי תאורה למצבי חירום הם דרישות חוק החשמל, צרכי התחזוקה ואופי ההתקנה. במקרה של שלטי "יציאה" יש לוודא שלוח השלט מיוצר מחומר הנקרא בעגה המקצועית "כבה מאליו". תעודת בדיקה ממכון התקנים הישראלי לעמידות השלט באש גם היא חיונית לקבלת האישור. במקביל, רשויות הגנת הסביבה בארץ ובעולם מטילות מגבלות על ייצור סוללות ניקל קדמיות ומעודדות שימוש בסוללות ניקל מיטל. הנחיה זו רלוונטית עבור תאורת חירום ויש לוודא כי היא נאכפת. לבסוף, ציוד ההפעלה של התאורה צריך להיות מותקן בחלל התקרות ולהתאים לטמפרטורת סביבה של 35 מעלות צלזיוס לפחות. גם כאן תעודת בדיקה ממכון התקנים הישראלי תעיד על התאמת המוצר בצורה הטובה ביותר.

זקוקים ליעוץ בנושא תאורה? התקשרו אלינו ונשמח לעזור: 08-9211151

שלט תאורת חירום

ההיבט הדקורטיבי של תאורת חירום

דרישות חוק תכנון ובניה קובעות את הקריטריונים עבור הצבת תאורת חירום, אך מי שמעוניין ליהנות מהיתרונות שלהם חייב להכיר גם את ההיבט הדקורטיבי. תאורת חירום מודרנית לא חייבת להיות בנאלית ומשעממת. היום אפשר להשתמש בתאורה הזו על מנת להשיג ערך מוסף במישור העסקי, למשוך לקוחות חדשים אל תוך חנות או אולם תצוגה, ואפילו כדי לייצר מערך שיווקי ופרסומי.

תאורת חירום לדים לדוגמא עולה בקנה אחד עם הצרכים של בעלי עסקים במגזר הפרטי והציבורי. מנגד, יש מוצרים כמו תאורת חירום נטענת שבהם ניתן להשתמש גם במצבים קיצוניים ולא צפויים.

מה הקשר בין תאורת חירום ניידת לבין עיצוב העסק?

כמו כל פתרון נייד, גם בתחום של תאורת חירום יש משמעות לגמישות במהלך עיצוב העסק. בעלי עסקים לא יכולים להרשות לעצמם להתקבע על תאורה מסוימת בלבד. עליהם להשאיר טווח מסוים של ורסטיליות, וזאת לשם מענה על בעיות בלתי צפויות. במילים אחרות, גם בעלי עסקים מיומנים ומנוסים אינם יכולים לדעת מה יוליד יום. היות וכל מבנה בישראל זקוק לתאורת חירום, הדרך היחידה לשלב בין הוראות החוק לבין הדקורציה בשטח היא באמצעות גופים ניידים.
בעת בחירה של תאורת חירום כדאי להתייעץ עם גורם מקצועי. מצד אחד, דרישות הרגולוציה הן אלו שמגדירות איזה סוג של תאורה מתאים עבור המבנה, החלל, המשרד, העסק, המחסן או המפעל. מצד שני, בעל העסק בעצמו רשאי לבחור את גופי התאורה העולים בקנה אחד עם העדפותיו האישיות. יש למצוא את שביל הזהב בין גופי תאורה שיהיו גם יפים וגם יעילים – בעיקר בכל הנוגע אל תאורת חירום.

האם תאורת חירום חייבת לבוא על חשבון האסתטיקה?

במבני ציבור או בחללים מסחריים אפשר לנצל את היתרונות האסתטיים של גופי תאורה דקורטיביים גם מבלי להפר את הוראות החוק. במסגרת הטכנולוגיה הקיימת מתבצע ייצור של גופי תאורת חירום לד, ותאורת חירום קבועה עם צבעים מיוחדים. גופים אלו מיוצרים מחומרי הגלם הנדרשים על פי חוק, אולם הם לא באים על חשבון האסתטיקה החיצונית.

זקוקים לתאורת חירום או לייעוץ?

בואו לבקר באולם התצוגה שלנו, ותיהנו ממגוון גופי תאורה איכותיים ומייעוץ מקצועי באווירה משפחתית.
אולם התצוגה שלנו ממוקם במושב אחיסמך, שבעת המינים 70
שעות פתיחה: ימים א'-ה' 09:00-18:00, יום ו' וערבי חג 09:00-12:00
טלפון: 08-9211151

ייעוץ עם מומחה

לשיחת ייעוץ והצעת מחיר חייגו עכשיו
או השאירו פרטים:

אודות IMD Lighting

חברת I.M.D LIGHTING נוסדה בשנת 2004 על ידי אילן ומלי בנעזרי.
החברה המשפחתית, הפכה תוך זמן קצר למצליחה בתחומה, ומכל רחבי הארץ מגיעים לקוחות המחפשים אחר גופי תאורה ייחודיים ואיכותיים.
האווירה בחנות היא חמה ומשפחתית, ולבעלי המקום, אשר צברו ניסיון רב בתחום, של למעלה מ- 20 שנים, עצות מועילות רבות לקהל הלקוחות.

מאמרים נוספים

ייעוץ עם מומחה
לשיחת ייעוץ והצעת מחיר חייגו עכשיו
או השאירו פרטים:
This form is currently undergoing maintenance. Please try again later.
×

עגלת קניות